Stal en uitloop

De stal en wintergarten

Het begint in de stal, hier heeft een leghen veel ruimte om te scharrelen. Naast de stal bevind zich de wintergarten. Dit is de ruimte waar de kippen lopen voordat ze naar buiten gaan. Er hangen ook drinktorens waar ze water kunnen drinken. Ook ligt er stro waar ze in kunnen scharrelen. 


Biologisch voer

Wij stellen zelf ons eigen voer samen, dit gebeurd in een appart gedeelte in de stal. Hier staan vijzels die vanuit de silo's binnen komen. Het voer bestaat uit 'kernvoer, mais, tarwe en kalkstenen' (dit volledig biologisch) In het kernvoer zit voornamelijk eiwitten, vitaminen en mineralen in voor de hen). 


De uitloop

Buiten kan de leghen rond scharrelen hier bevind zich zand waarin een hen een 'stofbad' nemen kan. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden het zand en stof over hun verenkleed. Hiermee verwijderen ze het overtollige vet en ontdoen ze zich van luizen en mijten.  In de uitloop bevinden zich ook schuilplekken doormiddel van bomen en struiken. Een kip kan hier in vluchten als er gevaar dreigt. 

 

De stalen buis die door de uitloop van de ene naar de andere stal loopt, geleiden we het voer van de ene naar de andere stal.