Stal en uitloop

Het begint in de stal, hier heeft een leghen veel ruimte om te scharrelen. Ze hebben een voerlijn op het systeem waar ze de gehele dag voer uit kunnen eten. In het systeem hangt ook een drinkwatersysteem waar ze het water uit kunnen drinken. Achter de rode flappen zit het legnest. Hierachter hebben ze een beschutte plek waar ze in de rust hun ei kunnen leggen. Op de grond is afleiding te vinden voor de leghennen doormiddel van strooisel, pickstenen en netten met lucerne.

Naast de stal bevind zich de wintergarten. Dit is de ruimte waar de leghennen lopen voordat ze naar buiten gaan. Er hangen drinktorens waar ze water kunnen drinken. Ook ligt er stro waar ze in kunnen scharrelen. Dit stro wordt elke dag gestrooid doormiddel van een instrooirobot. Dit is ter afleiding van de leghennen. Ze zijn op de dag bezig het stro te verdelen in de wintergarten, en tegelijk is het een fijne bodembedekker voor in de wintergarten. 

Buiten in de uitloop kan de leghen rond scharrelen hier bevind zich zand waarin een hen een 'stofbad' nemen kan. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden het zand en stof over hun verenkleed. Hiermee verwijderen ze het overtollige vet en ontdoen ze zich van luizen en mijten.  In de uitloop bevinden zich ook schuilplekken doormiddel van bomen en struiken. Een kip kan hier in vluchten als er gevaar dreigt. 


Biologisch voer

 

Wij stellen zelf ons eigen voer samen, dit gebeurd in een apart gedeelte in de stal. Hier komen vijzels vanuit de silo's binnen. Het voer bestaat uit 'kernvoer, mais, tarwe en kalkstenen' (dit volledig biologisch) In het kernvoer zit voornamelijk eiwitten, vitaminen en mineralen in voor de hen).